BiNET.TV 


изпрати новина регистрация контакт

 
 
Стоянка Мутафова - Мисис Дама на годината 2019

   

Сватбата на Софи и Гринго

   

Мисис България 2018

   

Фестивал на етносите, багрите и котленсия килим

   

Fashion Party Summer Chic

   

всички новини интернет телевизии
БНТ, БНТ World, БНТ 2, NOVA TV, bTV, BGTV, Bnews, Blife, За Начало, MAX TV, hotNews, Infobiro TV, STREAMER.BG, Music Space TV, Sport Media TV, BG7TV,
 
полезни връзки
BG maps, Сайт за обяви, DJ, aDrive,
 
календар събития
calendar.dir.bg, events.bg, econ.bg, expert.bg, economedia.bg, моден календар, eventBOX, press.dir.bg,

ПАРТНЬОРИ


 

free counters

 
ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ -> Автомобили
 

Пътешествие до центъра на Земята с OPEL Insignia Cosmo

 

11 Февруари 2012, 06:43
автор erogance
новината е прочетена 4338 пъти
 
   Професионален интерес и болежки в кръста ни отведоха до един от най-западните градове в България - Земен. Градът се намира на около 15 км. от международния път от София за Кюстендил и Гюешево в красива местност в полите на Конявската планина, в близост до Земенския пролом по поречието на р. Струма.
  
  В Земенският манастир “Св. Йоан Богослов” се намира един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура, строителство и стенопис, който датира още от 11-ти век - кръстокуполна църква представляваща празно кубообразно помещение с купол, изградено от камък. Църквата е обявена за национален паметник на културата, а ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност непосредствено след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква.
  
  В околността се намират красивото Земенско дефиле по поречието на р. Струма, Одраничкият манастир, както и Дивлянският район. Крепостната система на Землънград е най-голямата и най-важна крепост в пролома от ранновизантийската епоха и Второто българско царство, Скакавишкият водопад, намиращ се в Земенския пролом, пада от 70 м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад.
  
  Недалеч от град Земен се намира Чокльово блато до село Байкалско, което е и едно от най-големите находища на торф в страната. Торфът от блатото се използва за лечение на ставни заболявания, болки в кръста и гръбначния стълб, заболявания на мускули, стави и сухужилия, артроревматологични, травматично ортопедични, неврологични, геникологични и други заболявания. Продуктът, който се справя с тези болежки се нарича Torfosol (торфозол) – уникален продукт от изсушен и смлян торф, обогатен с елементите флуор, силиций и магнезий, патентован в България и се произвежда в Земен.
  
  И за да достигнем до не толкова известния за мнозина, но забележителен със своята природа град и околности поехме по магистралата в посока Перник - Радомир - Кюстендил. Пътуването по магистрала е най-скучното и досадно нещо, особено ако по нея си минавал стотици пъти. Няма значение дали си с нисък, среден или висок клас автомобил. Емоциите обаче тепърва ни предстояха. След като се отбихме по второкласния път при село Извор в посока Земен зимата напомни за себе си.
  Макар че пътя беше почистен, по него имаше три коловоза оставени от автомобилите и при разминаване трябваше да се намали и без това сравнително ниската позволяваща от състоянието на пътя скорост и да се излезе от средния колковоз използван от автомобилите в двете посоки за да се разминем. При едно от тези разминавания въпреки че Insignia-та разполагаше с всякакви видове анти-блокиращи, анти-приплъзващи и не знам още какви анти- системи, се приплъзна от заледения коловоз и се опита да застане напряко на пътното платно и успя малко да ни вдигне адреналина. Дългият ми 26-годишен опит зад волана обаче не позволи това да се случи и за пореден път ми доказа, че колкото и съвършен автомобил да имаш (а Insignia-та е точно такъв), трябва преди всичко да разчиташ на усета си и да подчиняваш автомобила на себе си, а не той теб.
  
  Пристигайки в град Земен гостите се натъкват на още една забележителност, където всички си правят снимки. Това е табелата [ЗЕМЕН ЦЕНТЪР 1], която иска да ни каже, че до центъра на град Земен остава един километър. Да, обаче всички решават, че това е посоката към центъра на Земята. А може би местните зевзеци имат право... Земята все пак е кръгла... :)
  
  За да стигнем до манастира трябваше да прекосим града и да се изкачим по почистения, но заснежен от последната нощ с 10-15 см сняг път. Определено ние пропрявяхме пъртината към манастира (защото изключително малко автомобили биха преодоляли наклона в това му състояние) и Insignia-та се плъзгаше като шейна върху мекия и пухкав сняг. Автомобила не чувстваше никакви затруднения въпреки големия наклон и заснежения път. Може би малко ако беше малко по-висока щеше да е по-добре... Спускането по обратния път от другата страна на манастира се оказа по същия начин спокоен - въпреки наклона надолу автомобила не се приплъзваше по снега и ние се чувствахме абсолютно сигурни с него.
  
  До останалите забележителности в околоността решихме да отидем напролет, когато се стопи снега...

 


изтегли снимката
  OPEL Insignia Cosmo 2.0 Turbo 4x4 - ЗЕМЕН ЦЕНТЪР 1

 

Тема - Автомобили

Размер на снимката 2000/1247 pix
Дата на публикуване 11 Февруари 2012, 06:43
автор erogance
цена 0 лв


изтегли снимката
  Земен център 1

 

Тема - Автомобили

Размер на снимката 2000/1328 pix
Дата на публикуване 11 Февруари 2012, 06:44
автор erogance
цена 0 лв


изтегли снимката
  OPEL Insignia Cosmo 2.0 Turbo 4x4 пред Земенския манастир Свети Йоан Богослов

 

Тема - Автомобили

Размер на снимката 2000/1328 pix
Дата на публикуване 11 Февруари 2012, 07:58
автор erogance
цена 0 лв


изтегли снимката
  OPEL Insignia Cosmo 2.0 Turbo 4x4 пред Земенския манастир Свети Йоан Богослов

 

Тема - Автомобили

Размер на снимката 2000/1328 pix
Дата на публикуване 11 Февруари 2012, 08:00
автор erogance
цена 0 лв


изтегли снимката
  OPEL Insignia Cosmo 2.0 Turbo 4x4 пред Земенския манастир Свети Йоан Богослов

 

Тема - Автомобили

Размер на снимката 1328/2000 pix
Дата на публикуване 11 Февруари 2012, 08:02
автор erogance
цена 0 лв


изтегли снимката
  OPEL Insignia Cosmo 2.0 Turbo 4x4 пред Земенския манастир Свети Йоан Богослов

 

Тема - Автомобили

Размер на снимката 2000/1328 pix
Дата на публикуване 11 Февруари 2012, 08:03
автор erogance
цена 0 лв


Забележка:
- При необходимост от снимки с по-висока резолюция или видео материал моля обръщайте се към нас чрез посочената форма за контакт.
- Цените на посочените снимки са за еднократна публикация.
- Цената за използване на снимки за PR материали, плакати и др. е по договаряне.
- Освен публикуваните тук снимки агенцията разполага и с други и при запитване може да бъдат предоставени за закупуване.


Съдържанието на този уебсайт е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на erogance media и авторите посочени в информацията. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта е строго забранено без съответната регистрация и разрешение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
©2009-2018 BiNET.TV Ltd. All rights reserved

Creative Commons License